mf logo
Hej, vad letar du efter

Sanningen om löpbandets hästkrafter

februari 6, 2024

Bli inte lurad
Många tillverkare och återförsäljare pratar om maxeffekt i hästkrafter (peak horsepower), men det kan vara mycket vilseledande då det inte finns en standard. Om en motor når en topp på fyra hästkrafter under en sekund för att sedan exploderar i lågor är den förstörd. Vissa tillverkare kommer att använda dessa överdrivna hästkraftsvärden för att vilseleda konsumenter och operatörer. Bandet kan generera 4 hästkrafter men under en extrem kort tid, det är detta som egentligen bör anges som maxeffekt eller ”peak horsepower”.

Formeln för att bestämma hästkrafter är ganska enkel: 1 hästkraft = 746 watt, och spänning x ampere = watt. Så till exempel: 230 V (allmän hushållsström) x 10 ampere (standardkrets) = 2 300 watt. 2 300 watt delat med 746 = 3,08 hästkrafter.

Baserat på ovanstående formel är 3,08 hästkrafter det maximala antal hästkrafter som kan genereras från ett 10-ampers uttag. Med andra ord; är strömstyrkan 10 ampere och spänningen 230 V, kan inget löpband producera mer än 3.08 hästkrafter!
Självklart är dessa siffror teoretiska och skulle fortfarande bero på andra faktorer, som motorutformning, temperatur och drivkrets, men nu förstår du förhoppningsvis lite bättre. Låt dig inte luras av överdrivet angivna hästkrafter.

Motion Fitness vilseleder inte.
Vi listar det användbara värdet, även kallat driftvärdet, vilket är antalet hästkrafter du säkert kan använda dagligen.

Vissa tillverkare och återförsäljare skryter med att deras löpbandsmotorer kan tåla upp till 180 graders värme eller mer, bland annat på grund av deras högkvalitativa isolering. Men kom ihåg, du vill aldrig att den ska bli så varm! Högkvalitativ isolering används endast om en motor blir för varm, isoleringen är till för att skydda motorspolen.
Ju lägre varvtal desto längre livslängd på löpbandet eftersom den då genererar lägre temperaturer.

Billigt kan bli väldigt dyrt.
En billigare löpbandsmotor måste växlas för att drivas med högre varvtal. Vilket är enda sättet att generera tillräckligt med vridmoment vid låga varvtal för att få bandet att röra sig med en person på. Vid tidpunkten bandet rör sig i 5 km/h snurrar motorn redan lika snabbt som ett löpband med en bättre motor i 12 km/h. Detta kommer att orsaka långsiktiga problem.

Välj rätt.
Vill du veta mer om vilket löpband som passar dig bäst, tveka inte att kontakta oss.
Vi kan löpband och säljer dessutom några av marknadens allra bästa och snyggaste.

Dela inlägget:

Sök

Sök snabbt och enkelt efter de produkter du letar efter.

Har du frågor eller funderingar?

Du kan alltid kontakta oss om du har frågor.

Alla Kategorier

Din offertlista är för närvarande tom.

Se alla produkter

Välkommen till Motion&Fitness

Kabelvägen 17
602 10 Norrköping

Prenumerera på Nyhetsbrevet

Fyll i dina uppgifter och prenumerera för att hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Vi använder så kallade "cookies" för att få en bra funktionalitet i vår internetbutik. Läs mer i vår integritetspolicy.