mf logo
Hej, vad letar du efter

Vilken viktplatta passar mitt användande?

december 1, 2022

Idag finns det väldigt mycket olika viktskivor, den allra vanligaste viktskivan idag är den gummerade skivan med handtag. Men den typ av viktskiva som blir allt mer populär idag både på gymmet och i hemmagyms miljöer är Bumper plates. Järnvikter kan fortfarande hittas på olika sidor men är inte lika populär då den inte är helt optimal då den ger ifrån sig ett himla liv när man tränar med dom.

Här ger vi dig lite tips på vad du kan tänka på vid val av Viktskivor.
• Vad ska jag köra för typ av träning?
• Vill jag ha handtag eller alla viktskivor i samma storlek?
• Gummerad viktskiva eller viktskiva i Järn?
• Vilken typ av Bumper plate behöver jag?
• Kan jag använda min viktskiva till all typ av skivstångsträning?
• Vad är Change Plates / Fractional plates?

Varför är det viktigt att veta vad jag skall köra för typ av träning när jag skall välja viktskivor?
Jo om man vet med sig vilken typ av träning man mestadels skall köra med sin skivstång och viktskivor så kan man då enkelt välja rätt typ av viktskiva. Vilken är då rätt viktskiva till vilken träning? Det är ganska enkelt. Skall du träna mycket marklyft eller övningar där du kommer släppa skivstången med vikterna så skall man alltid välja Bumper plates då dessa viktskivor är tillverkade för att klara denna typ av träning. Våra Bumper plates är dropptestade för 20 000 – 25 000 dropp. Tar man viktskivan med handtag så är denna viktskiva mer ämnad för bänkpressövningar, pressövningar eller för att användas till Plate load maskiner där det är bekvämt med handtag för att lyfta av och på viktskivorna. Genom handtagen på viktskivan så tappar den hållfasthet i släpp vilket gör att vikten kan gå sönder med tiden.

Vill jag ha handtag eller alla viktskivor i samma storlek?
Vi var inne på detta i föregående ämne. Beroende på vilken typ av träning som man skall köra så kan man enkelt därigenom välja om man ska köpa viktskivor med handtag eller Bumper plates. Skillnaden är att alla viktskivor inom Bumper plates segmentet har samma ytterdiameter 450mm oavsett storlek 5-25kg. Därav så är Bumper plate det optimala valet för allround träningen, nackdelen är att dom inte är lika enkla att plocka av och på från skivstången samt att dom har en tendens att vara ganska tjocka i jämförelse med den mer traditionella viktskivan. Viktskivor med handtag är mer lämpade för bänkpress och pressövningar men fungerar även till enklare marklyft där man inte tänker sig släppa tungt mot golvet.

Gummerad viktskiva eller viktskiva i järn?
Vi förespråkar bara gummerade viktskivor och har aktivt valt inte ha några järnvikter i vårat sortiment då vi anser att dessa är en förgången tid, men järnvikten finns fortfarande kvar på marknaden. Gummerade viktskivor är betydligt mycket skonsammare mot golv och ljudnivå då man inte får skramlet som uppkommer av järnvikter. Sen finns det järnvikter som är kalibrerade för tävling exempelvis Eleiko dessa är en annan sak då dessa inte går att jämföra med dom billig järnskivorna. Kalibrerade vikter använder man oftast till olympiska tävlingar i bänkpress, marklyft. Våran rekommendation är varmt att välja någon typ av våra Bumper plates

Vilken Bumperplate skall jag välja?
Ja denna fråga är lite individuell och styrs även lite av krav och budget. Vi har våran Traditionella Bumper plate som är våran bäst säljare och som vi säljer otroligt många ton av varje år. Denna Bumper plate tål väldigt hög belastning och används idag av många gym och crossfit boxar men är även en favorit runt om bland hemma gymmen i Sverige. Den är prisvärd. Sen har vi våra färgade och Training Bumper plates, dessa är egentligen samma modell bara att den ena är svart med text som följer dom Olympiska färgerna och dom färgade har dom olympiska färgerna från 10-25kg Denna Bumper plate har även ett stålnav som är ingjutet i viktplattan vilket ger viktskivorna en ännu bättre hållfasthet och är testade för 25 000 dropp. Sen finns den lite nyare viktplattan Hi Temp Bumper plate motsvarigheten till Eleiko XF Bumper. Denna viktskiva är mestadels lämplig för ren crossfitanvändning där man vill att droppet i stort sätt skall dö direkt när det nuddar marken. Dessa Bumpers är tillverkade av återvunnit gummi och tendererar att vara väldigt tjocka vilket kan vara till en nackdel om man vill lägga på mycket vikt, därav rekommenderas Traditionella Bumper plate eller Färgad, training bumper som även är lite tunnare än den traditionella.

Kan jag använda min viktskiva till all typ av skivstångsträning?
Ja, du kan använda din viktskiva till all typ av skivstångsträning men med vissa restriktioner vad gäller den traditionella viktplattan då den inte är lämpad för dropp och släpp samt tunga marklyft där påfrestningen blir för hög vid berörelsen med golvet. Detta pga att den har handtag och inte har samma hållfasthet som Bumper plates har. Vi rekommenderar Bumper plates till träning med skivstång då den är mer allround och vanliga viktskivan till exempelvis Plate load maskiner eller enklare skivstångsträning.

Vad är Change Plates / Fractional plates?
Change plate eller Fractional plates är viktskivor som används när man vill öka vikten med mindre marginaler viktskivorna finns från 0.5kg – 2.5kg med 0.5kg intervall. Dessa viktskivor är väldigt vanliga i tävlingssammanhang och har varit en del utav mängder med världsrekord som satts inom den olympiska träningsscenen.

Här nedan kommer lite tips på Viktskivor vi kan rekommendera.

Bumper Plate ( Vårat mest prisvärda val i Bumpers)
Denna Bumper plate är våran storsäljare och den viktskivan som vi säljer allra mest av i vårat sortiment. Dessa viktskivor har samma ytterdiameter oavsett storlek 5-25kg. Viktskivorna har även färgkodad text utefter den olympiska standarden.
• Väldigt prisvärd
• Väldigt god kvalite
• Olympisk färgkodning på texten
• Dropptestade för 20 000 släpp
• Kan användas för släpp från höga höjder.

Färgade Bumper Plates (Våran rekommendation till tyngre träning)
Dessa viktskivor tillsammans med Training Bumpers är våra mest högkvalitativa viktskivor. Dom färgade viktskivorna är enkelt att tyda vikten på då dom har den olympiska vikten specifikt för varje viktskiva. Dessa viktskivor har också ett kraftigt ingjuten stålnav vilket ger dom en ännu längre livslängd. Viktskivorna är även kalibrerade.
• Väldigt god kvalite
• Stålnav
• Färgkod enligt olympisk standard
• Dropptestade för 25 000 släpp
• Viktmarginal på +/- 1%

Training Bumper plates (Våran rekommendation till tyngre träning)
Dessa viktskivor tillsammans med våra färgade Bumper plates är våra mest högkvalitativa viktskivor. Man kan enkelt genom den färgkodade texten tyda vikten. Dessa viktskivor har också ett kraftigt ingjuten stålnav vilket ger dom en ännu längre livslängd. Viktskivorna är även kalibrerade.
• Väldigt god kvalite
• Stålnav
• Färgkod enligt olympisk standard
• Dropptestade för 25 000 släpp
• Viktmarginal på +/- 1%

Internationella viktskivor med handtag (Mest prisvärda viktskivan)
Här är den mest prisvärda viktskivan i vårat sortiment. Fördelen med denna viktskiva är ju att man även kan använda den enkelt till andra typer av övningar då man kan använda handtagen vid exempelvis magträning. Vikterna finns ifrån 1.25kg – 25kg vilket också ger en stor valmöjlighet när man skall öka eller minska vikten

• Extremt prisvärd
• Handtag för enkel hantering
• Brett viktspann
• Gummerade

Fractional Plates / Change Plates
Dessa viktskivor är det perfekta valet när man vill ha möjlighet att öka vikten väldigt lite eller varför inte för att kunna sätta ett nytt personbästa i bänkpress eller marklyft. Denna typ av viktskiva har varit med och satt mängder med världsrekord genom åren.

• Möjlighet till minimal ökning eller sänkning av vikt
• Färgkodade enligt olympisk standard
• Gummerade

Norberto

Norberto

Dela inlägget:

mf logo

Sök

Sök snabbt och enkelt efter de produkter du letar efter.

Har du frågor eller funderingar?

Du kan alltid kontakta oss om du har frågor.

Alla Kategorier

Din offertlista är för närvarande tom.

Se alla produkter

Välkommen till Motion&Fitness

Kabelvägen 17
602 10 Norrköping

Prenumerera på Nyhetsbrevet

Fyll i dina uppgifter och prenumerera för att hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Vi använder så kallade "cookies" för att få en bra funktionalitet i vår internetbutik. Läs mer i vår integritetspolicy.