Gym för bostadsrättsförening

En samlingsplats, ett sätt att uppmuntra till träning och dessutom något som ökar föreningens attraktionskraft. Bostadsrättsföreningen Mjölbyhus 6 såg mängder av fördelar med att bygga gym i en av sina fastigheter. Till sin hjälp tog de Motion & Fitness.

Fler och fler bostadsrättsföreningar bygger gym i sina fastigheter. Det blir till en plats som både gynnar hälsan och den sociala samvaron, samtidigt som många uppskattar att ha träningsmöjligheter nära hemmet, så de slipper lägga tid på resor till och från gymmet. Det är också ett sätt att öka attraktionskraften för bostadsrättsföreningen i stort.

– Vår förening, som består av 11 hus med totalt 247 stycken lägenheter, är stabil och har god ekonomi. Under de senaste åren har vi satsat mycket på stora renoveringar av fastigheterna. Nu var det dags för något extra som ger mervärde, säger Karl-Reinert Jansson, vicevärd i bostadsrättsföreningen Mjölbyhus 6, som tillhör Riksbyggen.

Det hade länge pratats om ett gym och när styrelsen väl tog beslutet hade precis ett hyreskontrakt på en lokal i källarplan i en av fastigheterna löpt ut. Därför föll det sig naturligt att gymmet skulle placeras i den cirka 75 kvadratmeter stora lokalen.

– När det gällde vilken typ av utrustning vi behövde hade vi några egna tankar, men letade också efter en leverantör som kunde hjälpa oss med helheten, säger Karl-Reinert.
Han satte sig helt enkelt vid datorn och letade på nätet efter företag som inriktat sig på att hjälpa bostadsrättsföreningar med sina gymsatsningar. Efter att ha begärt in offerter från några olika leverantörer föll valet på Motion & Fitness.

– Vi är väldigt nöjda med Motion & Fitness som helhetsleverantör. Vi fick hjälp med allt från hur många och vilken typ av maskiner vi skulle ha, till hur de borde vara placerade. Det märks att Motion & Fitness har lång erfarenhet och vana av att analysera behovet hos just en bostadsrättsförening, säger Karl-Reinert.
Något annat han nämner som ett extra plus är att han och styrelsens ordförande fick chans att gå igenom allt väldigt noggrant med Motion & Fitness. De fick bland annat tips om att inte installera någon ljudanläggning och att införa en bestämd stängningstid på kvällen, med tanke på att gymmet ligger precis under en lägenhet.

– Vi fick till och med ett tydligt och snyggt dokument med trivselregler som vi satte upp innanför dörren, säger Karl-Reinert.
Valet föll på att hyra all träningsutrustning, vilket betyder att fri service ingår och möjlighet att byta ut maskinerna vart femte år. Eftersom Mjölbyhus 6 har skött sin ekonomi väl behövde de inte höja avgifterna för att bygga gymmet. Istället tar de ut en låg årsavgift på 400 kronor per år av de medlemmar som väljer att nyttja gymmet. Målet var att mellan 40-50 medlemmar skulle nappa på gymerbjudandet första året, men redan de första månaderna var de uppe i 65 stycken, vilket visar att ett gym var en uppskattad investering.

– Vi är en förening med många äldre medlemmar och vår främsta konkurrensfördel har alltid varit att området ligger så centralt. Men nu kan vi stoltsera med att vi både finns nära city och att vi erbjuder ett gym i samma hus, eller i grannhuset, beroende på i vilken fastighet de tänker köpa lägenhet. Vi är övertygade om att ifall någon tvekar mellan två liknande lägenheter, kan den avgörande faktorn för att välja vår förening vara att vi erbjuder ett gym.

 

01/02/2019